ďťż
Warlock i czary - HELP!


Bo człowiek głupi jest tak bez przyczyny

Mam pytanie: jeżeli chodzi o np. Czarodzieja wymagana jest inteligencja na poziomie takim jak zaklęcie, które chcemy rzucić np. poziom 18 - czary poziomu 8. Jak to jest w przypadku czarnoksiężnika? Czary kręgu 4 to poziom charyzmy 14?


Skuteczny poziom czaru to krąg inwokacji+krąg esencji (którą nasyciłeś inwokacje)
Czyli jeśli rzucasz inwokację 4 kręgu wzmocnioną esencją też 4 kręgu to czar jest traktowany jak czar 8 kręgu (zresztą nawet siłę ma podobną jak 8 poziomu czary czarodzieja).
Wyjątkiem od tej reguły są inwokacje które mają napisane w swoim opisie że jest inaczej (np przemiana w diabełka )

Podsumowując 18 charyzmy pozwoli ci używać wszystkich czarów.
Opłaca się mieć więcej ponieważ wpływa to na ST czarów.
Dzięki
Chyba nie do końca tak jest:
"A warlock's caster level with his invocations are equal to his class level. However, the spell level of the Eldritch Blast is always equal to one unless modified by invocations according to the most recent and final statements of WotC. If both a blast shape and a blast essence are added to the Eldritch Blast, then the spell level of the blast is equal to the higher spell level of either the shape or essence. "
Źródło: http://www.nwn2wiki.org/W...ble_invocations
Each invocation has an equivalent spell level (ESL) to determine the save DC (if it allows a save) and the required power to dispel it. If both a shape and an essence are applied to an Eldritch Blast, the ESL of the Eldritch Blast is the higher ESL of either the shape or the essence. The save DC of an invocation is 10 + equivalent spell level + Warlock's Charisma modifier. Caster level equals Warlock class level.
A te efetywne poziomy czaru (ESL) można zobaczyć w tabelce pod podanym adresem. Max jest 9! czyli wypada mieć 19 charyzmy


Wrr... wrr...

Po pierwsze czarnoksiężnik nie rzuca czarów, tylko inwokacje.

Zaklęcia typu

ESL to nie efektywny poziom czaru, tylko równoważnik poziomu czaru używany właśnie dla oszacowania wartości rzutów ochronnych lub skali wyzwania towarzyszącemu efektowi czaropodobnego.

Dlatego ochrona przed zaklęciami nie chroni przed inwokacjami.

Mimo, że czarnoksiężnik nie korzysta ze Splotu, to powinny działać na niego zaklęcia typu pole antymagii.

@Asgraf - Complete Arcane jasno stawia sprawę, że skalę wyzwania dla inwokacji wyznacza ESL najwyżej wycenionego z jej składników - wszystko jedno, czy jest to niesamowite uderzenie, krąg inwokacji, czy też dodana esencja.
Zatem odebrałem sobie punkt pomógł
Nie powinna.
a Opończa chroni?
NA CHLOPSKI ROZUM TEZ NIE POWINNA
Coś mi tu nie gra - "zaklęcia", bądź inwokacje czarnoksiężnika to zdolności czaropodobne. Nigdzie nie jest napisane, że na nie antymagia/OC nie wpływa, więc na chłopski rozum (dzięki jekyl ) działają one tak jak na czary. (Dobrze jest mieć PMP )
Na moje oko i z tego co wyczytałam w nwn2wiki to odporność na czary wpływa, chyba żę napisano inaczej. A co do opończy i innych to uważam że należy tu uwględnić efektywny poziom czaru (inwokacji), podobnie jak toma miejsce w przypadku ST inwokacji
Ok, ale warlock nie korzysta ze splotu jak ktoś juz to wczesniej pisał... korzysta ze swojej własnej wewnętrznej siły która tak do końca nie jest magią... tylko wlasnie... "(wewnętrzną) siłą"
Kapłan też nei używa splotu, a jego spelle są podatne na działąnie odporności na magię...
A ja mam pytanie a skąd ta magia w Czarnoksiężniku (chyba powinniśmy używać polskiej nazwy w końcu wszyscy (lub prawie wszyscy )jesteśmy polakami zwłaszcza że polska nazwa jest nawet ok) z tego co pamiętam to z paktów z demonami a skąd demony biorą magie?? z tego co pamiętam to ze splotu. Wnioski wyciągnijcie sami
Mój błąd już poprawiam i bije się w pierś
moze zrobmy tak:dajmy krasnala z 6 charyzmy krasnalem awansujmy ldujac nasze punkty w zrecznosc a atuty w walke 2-bronmi(np 2 sztylety)oczywiscie caly czas awansujemy worlockiem.na 1 lev mozemy wybrac inwokacje nazywajaca sie paskudnym ciosem i tym samym charyzma(wysoka zwieksza ST inwokacji)przesataje byc potrzebna a to dlatego ze zamieniamy ST wynikajace z charyzmy na AB kture da nam wysoka zrecznosc i odpowiednie atuty a to tylko dlatego ze paskudny cios przebija oponcze odpornosc na magie i w jego przypadku nie ma ST dla inwokacji(dmg zalezne jest od poziomu worlocka)

ps paskudny przebija oponcze ale co do odpa na czry to nie jestem pewniej jak to jest ;/
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • latwa-kasiora.pev.pl