Bo czĹowiek gĹupi jest tak bez przyczyny
Witam.
Chcialem sie dowiedziec na jakiej zasadzie to dziala.
Po pierwsze czy rzeczy sie sumuja?
przykladowo gdy ubiore na siebie:
Większa Zbroja Odporności na Zaklęcia (22)
Skarabeusz Większej Ochrony (20)
Większa Opończa Odporności na Zaklęcia (21)
to jest razem 63 + np. 12 co mi daje pas + np. jakis bonus rasowy gnoma glebinowego bdz drowa, to da razem przeszlo 80-90.
Jestem w bledzie czy faktycznie sie to sumuje, czy moze liczy sie najlepsza rzecz jak z cechami, a mowiac dalej to w czym to jest liczone w %? jak to jest liczone do obrazen zadawanych mi poprzez wrogie zaklecia? bylby, wdzieczy za odpowiedz
i jeszcze jedno krotkie pytanie
jak posiadam rzecz ktora posiada redukcje obrazen
Zbroja Niewrażliwości: Redukcja obrażeń 10/magia
to jak sie to odczytuje, jakie obrazenia ponioslbym normalnie a o ile beda zmniejszone poprzez noszenie tej zbroi.
Pytanie pewno wyda sie glupie dla wiekszosci graczy ale bylbym wdzieczny gdyby mnie nikt nie zjechal za napisanie tego tylko po prostu odpowiedzial nawet jesli sie to wydje oczywiste. Po prosty chcialbym miec pewnosc.
Pozdrawiam
Nie, nie sumują się. Zawsze twoja odporność na magię jest maximum ze wszystkich przedmiotów.
10/magia znaczy, że dostajesz 10 punktów obrażeń mniej niż gdybyś dostał normalnie o ile tylko broń nie jest magiczna. Każda magiczna broń zada Ci normalne obrażenia. Np. 10/srebro znaczy, że obrywasz 10 punktów obrażeń mniej o ile broń nie jest ze srebra, itd.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi
dzieki teraz wszystko jasne, hmm tak sobie mysle wiec ze jak czarodziej rzuci 1k20 i wypadnuie powiedzmy 10 + doliczy 20 od swojego poziomu to nie majac gnoma glebinowego ani drowa to nie ma sie co bawic w te rzeczy z odpornosciami, no jedynie na jakis slabszych magow. Oczywiscie +
Pozdrawiam
Jedyna istota, która ma porządną odpornośc na czary to mnich (10+poziom mnicha). W 9 na 20 przypadkach jest nietykalny na czary maga na tym samym poziomie. W NWN1 jak były epickie poziomy można było od 20lvl wziąć atut dający +2 do odporności na czary (nawet 10 razy) i w ten sposób stworzyć mnicha praktycznie nietykalnego na czary magów do 49lvl (o ile nie został rzucony czar zmniejszający tę odporność).
Korzystając z tematu, chciałbym zapytać, czy efekty czarów zmiejszające odporność na magię sumują się, czy brana pod uwagę jest maksymalna wartość? Np.:
Rzucam: Rozproszenie Mordenkainena, Większe i mniejsze przełamanie czarów co da w sumie: 10 + 6 + 3 = 19 zmiejszenia odporności magii. W przypadku drugiej opcji odporność zmniejszona byłaby o 10 (Rozproszenie Mordenkainena).
Dlatego jak to jest: efekty się sumują, czy liczona jest tylko najwyższa wartość?
Aha - jeszcze jak działa czar Próba Odporności? Jest napisane, że dodaje +10 do testów przełamania odporności na magię przeciwnika, ale ja nie zauważyłem żadnej różnicy (albo miałem wówczas pechowe rzuty:) ).
Liczę na odpowiedzi
Pozdrawiam!
Trudne pytania zadajesz
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL